Reklama
 
Blog | Jana Točínová

Komu všemu se hodí český anticiganismus.

Chlapec z Břeclavi si útok tří Romů vymyslel. Tahle zpráva v posledních pár dnech obletěla internet. Reakce lidí jsou různé. Ti, co útoku věřili, většinou nevěří vysvětlení, a nebo tvrdí, že uvěřitelnost chlapcova tvrzení byla vysoká, protože Romové napadají bílé Čechy velice často. Lidé, kterým se celá kauza zdála od začátku podezdřelá, se ptají, jak je možné, že média reagovala tak, jak reagovala. 

Už od začátku média referovala o celé věci jako o jasném útoku, který učinili tři Romové. Jádro všech článků (hlavně na iDnes.cz a Novinky.cz) se zakládalo na výpovědi matky, která jen opakovala to, co jí řekl její syn. Když se teď ukázalo, že si mladík vymýšlel, vypadají její plamenné projevy o teroru Romů docela smutně. Novinářská práce tu nebyla odvedena téměř žádná, protože nedošlo například k ověřování zdrojů nebo použití víc než jednoho na sobě nezávislých zdrojů, které je pro prestižní a seriózní média většinou ukazatelem jejich kvality. 

Na celé kauze se přiživila hlavně Dělnická strana sociální spravedlnosti. Ta prostřednictvím Dělnické mládeže uspořádala pochod městem, vyburcovala tak místní občany, a k tomu má argument, že obhajuje i přistěhovalce, rodina chlapce totiž pochází z Ukrajiny. Najednou se jim takový přistěhovalec hodí. Vůdcové krajní pravice totiž nejsou žádní hlupáci a už dávno jim došlo, že s hrozbou přistěhovalectví a nebo například Islámu v Čechách nepochodí. Aby získali voliče i z řad obyčejných lidí, začali hrát na anticiganistickou strunu českého národa. A dost jim to vychází (začátek všeho spatřuji například v útoku na Janov, pochod v Novém Boru atd.). K rasistickým pochodům se vesele přidávají obyčejní občané, kteří ale podle svého přesvědčení bojují jen proti romskému teroru (o paradoxech českého rasismu si můžete přečíst zde). 

To, čeho si všimla česká krajní pravice, nenechalo chladnými ani média. I ti bojují o své příznivce, proto se snaží najít témata, která jim je přilákají. Také jste si všimli, jak ve zpravodajství na Nově nebo Primě v poslední době můžete až nějak často slyšet o kriminálnících – Romech? Jakoby bílí Češi žádné kriminální činy nepáchali!!! Většina zpráv se týká hlavně krádeží nebo napadení. Autoři reportáží ale nikdy nezapomenou doplnit, že útočník byl romského původu. Tady se vždycky lidé u obrazovak chytnou za hlavu a řeknou si: už zase? Navíc mají pocit, že jejich nyní už oblíbená televize se nebojí otevřeně o takových věcech mluvit. Nepřipomíná vám to „boj proti politické korektnosti“, který bojují skupiny krajní pravice? 

Reklama

Když někdo v televizi, v novinách nebo v rádiu mluví o útoku a dodá, že útočník byl příslušníkem nějakého etnika, posune to celý případ do úplně jiné roviny. Většina případů, o kterých referují média, jsou ale jen kriminální činy za účelem získání prostředků, z důvodu opilství nebo něco podobného. Není tam ten rasistický podtext. Podle mě by se etnicita útočníků měla zmiňovat POUZE v případech rasisticky motivovaných činů. Nikdy jindy, protože v jiných případech je etnická příslušnost irelevantní. Na to ale média zapomínají. 

Tím, jak média v poslední době využívají „oblíbenosti“ romské kriminality u svých příznivců, zvětšují nejen napětí mezi příslušníky obou etnik, ale nahrávají tím i skupinám krajní pravice, jako je například Dělnická strana sociální spravedlnosti. V tomto směru si myslím, že jednají velice nezodpovědně a nesprávně. Pravdou totiž je, že jestli to někdo schytá, tak to budou každopádně Romové. A já nechci žít ve státě pogromů a rasové segregace.