Reklama
 
Blog | Jana Točínová

Češi v tajném odboji

Na facebookové skupině Odposlechnuto v Praze se nedávno objevil zajímavý příspěvek. Šlo o část vyslechnutého rozhovoru dvou dívek, která vypravěči přišla vtipná a popravdě řečeno i byla. Problém byl ale někde jinde. 

Autor příspěvku si neodpustil poznámku, že věty, které zaslechl, pronesly dvě „tmavší Češky“. Důležité je dodat, že barva pleti neměla nic společného s pointou příběhu. Pod příspěvek mu kdosi odepsal, že se nejednalo o tmavší Češky, ale o „hnědočešky“. Autor příspěvku mu odepsal, že to sice chtěl takto napsal, ale bál se, že ho zbytek skupiny ukamenuje za takový výraz. Problém je, že kámen do ruky vzali možná dva lidé, ostatní se souhlasem přikyvovali, že výraz hnědočech je ten správný.

 

Povím jiný příběh. Během prezidentských voleb jsem seděla ve volební komisi, kde se mnou celé dva dny prožili zástupci různých politických stran. Celou dobu jsme se snažili vyhýbat hovorům o politice, abychom se tam nerozhádali. Musím upozornit, že celá situace se odehrávala v Chomutově, odkud pocházím, a na sídlišti, které je zvětší části osídleno Romy. Když se k urnám dostavilo první den asi deset romských rodin, zkušení volební komisaři se rozpovídali o tom, jaká je ta „jejich“ (uvozovky jsou důležité, protože je jeden z komisařů fyzicky naznačil, když mluvil o Romech) účast vysoká a že to není normální a koho tam asi zvolí za debila, že by takoví neměli volit. V tu chvíli jsem předstírala, že nevím, co myslí těmi takovými a co to znamená, když mezi ně někdo patří. Tak jsem se zeptala. Odpovědí mi bylo: „Já se přece nebudu bát a řeknu to: cikáni.“ Pak jsem dostala přednášku o tom, že by se měli všichni postřílet a když to tedy nejde, tak aspoň vysídlit z republiky.

Reklama

 

To jsou ale jen dva příběhy z celé škály odposlechnutých hovorů mezi, jak si říkají, slušnými lidmi, kteří si navzájem přitakávají, když někomu přejí vystěhování, separaci a nebo někdy i smrt. Upozorňuji, že nemluvím o příslušnících krajní pravice.

V poslední době jsem vypozorovala zvláštní fenomén, který ukazuje, jak vypadá český rasismus.

 

Když některý z těch „obyčejných slušných lidí“ nadává na Romy,  působí dojmem, že bojuje. Že bojuje proti nějaké hrozivé mase, která utlačuje tyto slušné lidi a nadržuje Romům, kteří si to přeci vůbec nezaslouží. Lidé se pak spojují do odboje, který s holýma rukama bojuje proti nespravedlnostem systému.

 

Oni jsou vlastně hrdinové, protože se nebojí prohlásit, že „cikáni jsou svině“ nebo že „by je měli vystěhovat na Sibiř“. Jsou totiž po tolika letech útlaku ti první, kdo se nebál vystoupit a říct to pěkně nahlas. I když si to vlastně špitají v tramvaji jen mezi těmi, kteří jim přikyvují. To, že je takových většina, jim nepřijde divné, a paradoxně jim to přidává pocit spiklenecké sounáležitosti. V konfrontaci s někým, kdo s nimi nesouhlasí, jsou bezradní. Tak to bylo aspoň donedávna.

 

Současné realita se ale změnila. Podobný přístup ve snaze získat voliče přebírá totiž i politická reprezentace. Zde jsou některé příklady:

Nový Bydžov: http://www.lidovky.cz/starosta-noveho-bydzova-se-pustil-do-cikanu-otravuji-kradou-znasilnuji-1or-/zpravy-domov.aspx?c=A101126_160222_ln_domov_hs

 

Petr Hájek: http://www.protiproud.cz/svoboda/clovek/spolecenstvi/358-cikansky-problem-nam-prerusta-pres-hlavu-dokdy-si-stat-vystaci-s-tvrzenim-ze-jde-o-akce-takzvanych-pravicovych-extremistu-stojime-pred-cikanskou-valkou.htm

Jiří Čunek: http://www.lidovky.cz/cunek-provokuje-romove-maji-pry-nedisciplinovanost-v-genech-p57-/zpravy-domov.aspx?c=A101017_175803_ln_domov_hs

 

Všichni tito a spoustu dalších dodávají svým „obyčejným“ občanům odvahu. Už se rasistické poznámky jen nešpitají, teď se křičí. V autobusech, v obchodech, v televizi a na internetových fórech. Přesto mají čeští rasisté neustále pocit, že jsou v menšině a že vedou válku se systémem.

 

Na facebookové skupině Odposlechnuto v Praze se dozvíte další „tajné kódy“, které se dnes používají pro označení Romů. Nezapomeňte si je „tajně“ posílat po internetu a nevěřte nikomu.